Nieuw bij Kaas@home, de heerlijke olijfolie ‘San Mauro’

SAN MAURO Novolio BiCultivar

Olio Extra Vergine di Oliva

NOVOLIO

In de Romeinse tijd droeg de beste olijfolie de classificatie ‘Oleum Ex Albis Ulivas’. Deze olie werd gemaakt van olijven die in de maand november werden geplukt. Vroegrijpe olijven leveren olijfolie met een lage zuurgraad, een hoog gehalte polifenolen en een frisse, fruitige smaak. San Mauro Novolio is gemaakt op basis van deze oude Romeinse tradities. De olijven worden tussen half oktober en half november geplukt en binnen 24 uur na de oogst koud geperst. De olijfolie wordt ongefilterd opgeslagen in tanks en na minimaal een maand gebotteld.

BiCultivar

Het San Mauro domein is perfect gelegen in de Sabijnse heuvels nabij Rome. De olijfbomen van het domein staan op de hellingen van 350- 400 meter hoge heuvels. Hier groeien de olijfsoorten leccino en frantoio in perfecte harmonie met hun natuurlijke omgeving. Het samenspel van de bodemgesteldheid, de beplantingswijze en de verzorging van de bomen bepaalt de hoge kwaliteit, verfijnde smaak en prettige geur van deze superieure olijfolie.

“San Mauro BiCultivar heeft een zeer interessante, complexe smaak. De olijfolie is bloemig met een pepertje. Naarmate je de olijfolie langer op je tong hebt, komt er steeds meer smaak bij. Eerst proef je rauwe amandelen en later olijven. Door de verfijnde en lichte smaak is deze olijfolie onder andere geschikt voor witte vis en piepkuiken” 

Balsamico

De geschiedenis van aceto balsamico gaat terug tot het jaar 1077, waarin de Duitse keizer Hendrik III zijn bekende gang naar Canossa maakte. Toen hij aankwam vroeg hij als eerste om een flesje ‘laudatum acetum’: de roemruchte aceto balsamico uit de regio Reggio Emilia.

De druiven uit dit gebied waren te zuur om er wijn van te maken en zoetstoffen zoals honing waren schaars. De adellijke families vonden daarom een andere bestemming voor hun oogst en kookten de most van overrijpe druiven in tot een dik vocht dat ze jarenlang op tochtige zolders lieten rijpen in houten vaten. Door verdamping, veroudering en het gebruik van verschillende houtsoorten ontstond er een aromatische en smaakvolle zoetzure vloeistof.

Van deze traditionele kostbare productiemethode wordt steeds vaker afgeweken. Druivenmost wordt vervangen door wijnazijn of een concentraat van druivenmost en er wordt karamel toegevoegd als kleur- en zoetstof.

San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging.

Logo-San-Mauro

photo san mauro bicultivar

foto (16)